Fysiotherapie bij bekkenklachten
Bekkenfysiotherapie richt zich in eerste instantie op klachten in of rondom het bekken, de buik, de lage rug en de bekkenbodem bij zowel mannen, vrouwen als kinderen.
Klachten:
Pijnklachten in het bekkengebied (pijn in de onderbuik, de lage rug, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen), problemen bij het plassen en/of ontlasting en klachten in relatie tot seksualiteit kunnen ontstaan na een val (trauma), zwangerschap en bevalling. Maar ook na meerdere blaas- of prostaatontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie, in de overgang of overbelasting (tillen of langdurig zitten) kunnen klachten ontstaan. Soms hangen klachten samen met medicijngebruik, een andere ziekte of met psychische factoren, zoals verdriet, onderdrukte emoties, spanningen of een hectische levensstijl.
Bekken als centrum:
Het bekken functioneert mechanisch en energetisch als het centrum van het lichaam. Samen met het onderste deel van de lage rug biedt het een basis, een fundering, voor de gehele wervelkolom. Disfunctioneren binnen deze basis kan daardoor naast klachten in rug, bil, bekkenbodem en/of been ook klachten veroorzaken in hoofd, nek en schouders.
Het lichaam als geheel:
Mocht er ook, of alleen, sprake zijn van een disfunctionerende bekkenbodem dan is het van belang om te beseffen dat het niet goed functioneren van de bekkenbodem ook weer klachten aan het bekken en/of lage rug veroorzaken en zelfs hoger in de rug.
Daarom zal er een uitgebreid onderzoek, zowel mondeling als functioneel plaatsvinden om zo het functioneren van de gehele mens en de eventuele verbanden, via de bekende spierketens, duidelijk te krijgen.
Therapie:
De bekkenbodem wordt gevormd door verschillende spierlagen onderin het bekken, welke één functioneel geheel vormen.
Er is een nauwe relatie tussen de bekkenbodem en de organen in de onderbuik (blaas, baarmoeder, prostaat, darmen), maar ook tussen de bekkenbodem en de
buik- en rugspieren. Dit is weer belangrijk bij houding en beweging. De spieren kunnen te zwak zijn of te gespannen of niet op het juiste moment aanspannen of ontspannen.
Mogelijkheden:
Samen met u werken we aan het herstellen van het balans door middel van lokaal gerichte therapeutische oefeningen, geïntegreerde en functionele oefeningen en wanneer nodig een triggerpoint behandeling, mobilisaties of taping. Daarnaast adviseer ik, indien nodig, over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Hiermee wordt een optimaal en pijnvrij functioneren nagestreefd.
Neem contact op