Claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden

Wanneer u lijdt aan claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden heeft u last van etalagebenen. Hier is aderverkalking de oorzaak van. Lopen kost veel energie door de verminderde aanvoer van bloed naar de benen. Dit veroorzaakt pijn, waaronder tijdens het lopen en ‘s nachts.

Er zijn verschillende operatieve mogelijkheden waarmee de slagaders open gehouden kunnen worden. Echter blijkt fysiotherapie de meest effectieve manier om de doorbloeding te verbeteren. Wij van Fysiotherapie W&H bieden specialistische behandelingen in onze vestigingen in Deventer en Zutphen.

Fysio bij Fysiotherapie W&H

Waarom kiezen voor een behandeling bij onze praktijk?

  • Ervaren fysiotherapeuten
  • Specialistische behandelingen
  • 3 verschillende vestigingen. In Zutphen en Deventer

Neem gerust contact met ons op als u meer informatie wenst over de behandeling. Ook voor het maken van een afspraak kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens betekent etalagebenen door slagaderverkalking (atherosclerose). Verkalking van de slagaders vindt door het hele lichaam plaats. Echter wordt het in de benen wsnel opgemerkt. Lopen gaat moeizaam doordat er weinig bloed (dus weinig zuurstof) naar de benen gaat.

Het tekort aan bloed in de benen tijdens inspanning heeft verzuring met pijn als gevolg. De meeste mensen stoppen bij een etalage om zogenaamd even te kijken. Op deze manier verbergen patiënten met perifeer arterieel vaatlijden vaak dat ze door de pijn niet verder kunnen lopen. Daar komt de naam etalagebenen ook vandaan.

Fysiotherapie behandelingen

Looptraining door een fysiotherapeut

De benen hebben meer zuurstof nodig. Er zijn verschillende manieren waarop de slagaders open gehouden kunnen worden. Hierbij kunt u denken aan een dotterbehandeling of operatie. Looptraining blijkt echter een van de meest effectieve manieren. Door zo lang mogelijk door te blijven lopen met verzuring worden “omleidingen” geactiveerd. Via deze omleidingen komt er meer bloed in het verzuurde gebied en wordt de pijn minder.

Dit is een geleidelijk proces dat weken tot maanden in beslag neemt. Voor een goed effect is het noodzakelijk om thuis ook te lopen. Het uiteindelijke doel is dat u zelfstandig verder traint. Wanneer u stopt met trainen valt u namelijk langzaam terug in de oude situatie.

Vergoed vanuit de basisverzekering

Deze fysiotherapie behandeling wordt vergoeding uit de basisverzekering. U hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn. Voorwaarde hiervoor is dat er een verwijzing is van de huisarts of specialist.

De zorgverzekeraar vergoedt de behandeling eenmalig, dus u kunt de declaratie na een paar jaar niet herhalen. Houd er echter rekening mee dat u bij het gebruik van de basisverzekering een eigen risico moet betalen.

Claudicatio intermittens laten behandelen?

Wenst u meer informatie over het behandelen van etalagebenen? Neem gerust contact met ons op. Wanneer u meteen een afspraak wilt inplannen kunt u uw gegevens achterlaten in het contactformulier. Dan komen we zo snel mogelijk bij u terug voor het maken van een afspraak.

Liever telefonisch contact? Bel tijdens openingstijden naar 0575 – 53 03 77 (Leesten, Zutphen), 0570 – 61 99 80 (De Worp, Deventer) of naar 0570 – 63 23 87 (Hoge Rij, Deventer).

Contact opnemen Bekijk onze tarieven