Oncologische fysiotherapie

P1030739Oncologische Fysiotherapie: herstel en balans

Kanker, je zal er maar mee te maken krijgen…

De oncologiefysiotherapeut richt zich op de problemen die ontstaan tijdens en na de behandeling van kanker zoals:

  • Pijn
  • Spanningsklachten
  • Littekenweefsel
  • Stijfheid van gewrichten en spieren
  • Lymfe-oedeem
  • Spierzwakte,conditieverlies en vermoeidheid.

 

Als de kanker net ontdekt is en de behandeling in het ziekenhuis gaat starten,kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het optimaliseren van uw conditie en helpen bij spannningsklachten. Zodat u  zo fit mogelijk aan uw behandeling gaat beginnen,dit komt het herstel ten goede.

Tijdens de herstelfase ligt het accent op bijv. versoepelen van littekenweefsel,bestrijden van lymfe-oedeem door lymfe drainage of lymfetaping. Maar ook bij stijfheid van gewrichten agv een operatie of bestraling en conditieverlies kan de fysiotherapeut een rol spelen.

Vermoeidheid is een bijverschijnsel van zowel chemotherapie als bestraling en de fysiotherapeut kan d.m.v. een trainingsprogramma de moeheid proberen te beperken en u eventueel helpen bij hervatten van uw werk.

De trainingsprogramma’s vinden zowel plaats in de praktijk als in sportschool.

Bij spanningsklachten kan de fysiotherapeut ondersteunen en coachen.

De palliatieve fase begint op het moment dat genezing niet meer mogelijk is.

In deze fase staat de kwaliteit van leven centraal. De fysiotherapeut kan in deze fase helpen om de conditie zo goed mogelijk te houden door een trainingsprogramma op te stellen.

In de terminale fase staat het comfort van de patient centraal. De fysiotherapeut kan helpen bij de verzorging thuis, advies tav de thuiszorg waar we mee samenwerken. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid en pijn en angst kunnen verminderen door middel van ontspanningsoefeningen

Neem contact op