Neem contact op met Fysiotherapie W&H

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens wordt ook wel etalagebenen genoemd. Dit is een aandoening waarbij de slagaderen in het been vernauwd zijn, waardoor u allerlei klachten ervaart. Bij deze klachten van claudicatio intermittens kunt u denken aan pijn, kramp of een doof gevoel. Maar ook wanneer u loopt ervaart u klachten. Fysiotherapie in de vorm van looptraining draagt bij aan het verbeteren van de doorbloeding. Maak een afspraak of neem contact op voor meer informatie.

Neem contact op Bekijk onze tarieven

Medewerkers van Fysiotherapie W&H die klaar staan om u te helpen
  • Ervaren fysiotherapeutenUitgebreide ervaring en verschillende vakgebieden
  • Veel specialistische behandelingenFysiotherapie, dry-needling, massages, oefentherapie
  • 3 locaties voor fysiotherapieJe kan bij ons terecht bij 3 locaties in Zutphen en Deventer
  • Persoonlijk en betrokkenVaste begeleiding, ruime tijden, veel energie en vriendelijkheid

Wat is de betekenis van claudicatio intermittens?

Maar wat is claudicatio intermittens, en wat is de oorzaak? Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening. Etalagebenen zijn het gevolg van vernauwingen in de slagaders(aderverkalking) die naar of in de benen lopen, zo schrijft Thuisarts.nl Door de vernauwing of verstopping van de bloedvaten wordt er minder zuurstof naar de spieren gebracht waardoor er een verzuring in de beenspieren ontstaat met de nodige klachten als gevolg. Mensen met deze aandoening moeten dikwijls even stilstaan tijdens het lopen vanwege pijn in hun benen, krampen, tintelingen of een stijf gevoel. Door rust te nemen, vermindert de behoefte aan zuurstof in de beenspieren en verdwijnt dit pijnlijke gevoel vaak binnen enkele minuten.

Onze praktijk in Leesten is niet alleen gespecialiseerd in claudicatio intermittens maar u kunt hier ook terecht voor de volgende extra diensten:

U wordt bij ons altijd begeleid door een professioneel team met verschillende specialisaties.

Wat klanten over ons zeggen

Susan Wijnberg
Susan Wijnberg
11 Januari 2024
ze nemen je klachten erg serieus
Emma Botter
Emma Botter
4 September 2020
Vriendelijk en vakkundig. Richard heeft me goed geholpen en nuttige tips gegeven hoe ik om kan gaan met mijn knieblessure. Bedankt!
Anna Lyse
Anna Lyse
30 Mei 2019
Vakkundig en met tijd en aandacht voor de patiënt
Ephrine Elias
Ephrine Elias
17 Oktober 2018
Mijn schoonvader is hier. Ze doen het redelijk goed.

Symptomen van claudicatio intermittens

De symptomen van claudicatio intermittens ontstaan volgens de Hartstichting doordat er tijdens inspanning niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren wordt getransporteerd. We kennen de volgende symptomen van etalagebenen:

  • Pijn of kramp in de kuiten, dijen, of billen tijdens het lopen, rennen, of traplopen.
  • Deze pijn verdwijnt meestal wanneer de persoon stopt met bewegen en rust neemt.
  • De afstand die iemand kan lopen voordat de pijn optreedt, wordt steeds korter naarmate de aandoening vordert.
  • Naast pijn kunnen ook gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de benen voorkomen.
  • In ernstige gevallen kunnen etalagebenen leiden tot open wonden of zweren aan de voeten of benen, die moeilijk genezen vanwege de verminderde bloedtoevoer.
Medewerkers van Fysiotherapie W&H omringd met Fysiotherapie attributen
Fysiotherapeut in actie bij een rug behandeling

Behandeling van claudicatio intermittens

Bij iedere patiënt die lijdt aan claudicatio intermittens wordt een zorgvuldige evaluatie uitgevoerd om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Hierbij wordt met name gelet op de mate waarin de symptomen als belastend en beperkend worden ervaren. Het hoofddoel is gericht op het verbeteren van de afstand die pijnvrij kan worden gelopen en het verhogen van de algemene levenskwaliteit.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening zijn de meest veelvoorkomende behandelopties als volgt:

  • Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut
  • Leefstijlaanpassingen zoals stoppen met roken
  • Medicatie voor het verlichten van symptomen en bevorderen van de bloedcirculatie
  • Inbrengen van een katheter met een ballon
  • Plaatsing van een stent
  • Bypassoperatie

Behandeling van claudicatio intermittens middels fysiotherapie

Etalagebenen worden altijd eerst behandeld met looptraining. Daarnaast worden er medicijnen voorgeschreven. De training is bedoeld om de maximale pijnvrije loopafstand te vergroten. Bij looptraining wordt de patiënt gestimuleerd om door de pijn heen te lopen en ook krijgt de looptechniek aandacht.

Door door de pijn heen te lopen worden kleine slagaders (de zgn. collateralen) geopend. Dit zijn bloedvaten in de spieren die iedereen heeft maar die niet of nauwelijks gebruikt worden. Deze bloedvaten nemen als zij daartoe gedwongen worden de functie van de vernauwde bloedvaten over. Hoe meer u loopt, hoe meer kleine slagaders zich openen , hoe meer bloed en dus zuurstof naar de spieren wordt gebracht. Hierdoor neemt de pijnvrije loopafstand toe.

De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en er is ook aandacht voor het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen.

Wordt fysiotherapie bij claudicatio intermittens vergoed?

Wanneer u een verwijzing heeft van de huisarts of een specialist, wordt looptherapie van een fysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering. Dus ook wanneer u geen aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie, is de kans groot dat behandeling door de fysiotherapeut vergoed wordt. Gedurende het eerste behandelingsjaar krijgt u vanuit de basisverzekering 37 looptraining behandelingen vergoed. Neem voor de zekerheid altijd contact op met uw zorgverzekeraar en bespreek de vergoeding vanuit uw verzekeringsmaatschappij.

Neem contact op Bekijk onze tarieven

Fysiotherapeut van Fysiotherapie W&H in actie bij een rug behandeling

Van looptraining tot dry needling

Naast voor looptraining, kunt u bij onze fysiotherapeuten ook terecht voor allerlei andere behandelingen. Denk hierbij aan dry needling, manuele therapie en algemene fysiotherapie. Doordat we beschikken over meerdere locaties waaronder een locatie in Deventer en Zutphen, is er in de regio altijd een locatie bij u in de buurt.

Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan

Neem contact op voor meer informatie over het verhelpen van etalagebenen, of maak meteen een afspraak bij Fysiotherapie W&H voor het starten van de looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. U kunt voor het maken van een afspraak voor Zutphen of Deventer heel gemakkelijk contact opnemen door een bericht en uw contactgegevens achter te laten in het contactformulier, vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug voor het maken van een afspraak. Het is ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de locatie waar u de behandeling wilt ondergaan. Het telefoonnummer van onze locatie in Zutphen is 057 53 03 77. Wat kunnen we voor u betekenen?

  • Waar wil je graag een contact mee opnemen of afspraak maken?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen:

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een aandoening waarbij er sprake is van pijn en kramp in de benen tijdens het lopen als gevolg van vernauwde bloedvaten.

Wat zijn de oorzaken van claudicatio intermittens?

De belangrijkste oorzaak van claudicatio intermittens is slagaderverkalking (atherosclerose), wat leidt tot vernauwing van de bloedvaten in de benen.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij claudicatio intermittens?

Fysiotherapie kan helpen bij claudicatio intermittens door middel van gesuperviseerde looptraining. Hierbij wordt onder begeleiding geleidelijk aan meer gelopen om de maximale loopafstand te vergroten.

Wat zijn de voordelen van gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens?

Gesuperviseerde looptraining kan de klachten verminderen en de loopafstand vergroten. Tevens verbetert het de algehele conditie en helpt het bij het ontwikkelen van gezonde leefstijlgewoonten.