Het Lymfensysteem

Het Lymfensysteem bestaat uit een heleboel kleine vaatjes en lymfeknopen. De vaten liggen door het hele lichaam en de knopen liggen voornamelijk in de oksels, liezen en borst/hals. De functie van het lymfensysteem is het afvoeren van vocht uit de weefsels, opruimen van lichaamsvreemde stoffen en het regelen van de afweer.

Wat is lymfeoedeem

Lymfeoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan en afvoer van vocht. De oorzaken zijn erg divers bijv. na een operatie, bestraling, tumorgroei, trauma of infectie, chronische veneuze insufficiëntie of door bepaalde medicatie gebruik kan er een oedeem ontstaan.

De klachten die hierbij ontstaan zijn; zwelling, vermoeidheid, zwaar gevoel, pijn, huidafwijkingen en infecties.

Behandeling van lymfeoedeem

Als eerste zal de therapeut uitgebreid onderzoek doen naar de klachten, dit bestaat uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarbij zal er gekeken worden wat voor beperkingen er daardoor zijn.

De behandeling zelf bestaat uit manuele lymfedrainage waarbij met zachte massagetechnieken perobeerd wordt het vocht te verplaatsen naar gezonde lymfeknopen zodat het vocht afgevoerd kan worden. Daarnaast zal uw arm of been gezwachteld worden. Als de situatie stabiel is zal een elastische kous aangemeten worden.

Neem contact op